Am o intrebare

După zilele în care o gaşcă mare de agitaţi şi frustraţi au îndoit tastele în comentarii care mai de care pe site-urile ziarelor locale în ceea ce priveşte situaţia Parcului Custozza, lucrurile s-au mai calmat o scurtă perioadă de timp, iar apoi s-au tulburat din nou.

S-a tras bandă de mărţişor în jurul parcului, au intrat şenilele în pită, s-au pus în mişcare acerbă buburuzele basculante şi muncitorii/ paznicii parcului au prins curaj şi andrenalină să facă legea cu ăi de încă iubesc natura, în speţă parcul Custozza, mai în speţă oxigenul de acolo care se găseşte în număr mare şi care este indispse… inspedi… inpe… valabil şi barosan vieţii omeneşti.

S-au întâmplat busculade, filmări întrerupte, cu camera aplecată, cu camera ascunsă, cu camera băgată la prohabul blugului, chiar si cu camera mortuară – a celor care se dau de ceasul morţii că n-o să mai respirăm O2 de la copacii din Custozza dacă ei nu vor mai fi care este.

Am impresia că lucrurile o dau încet spre penibil. Nu e bine că muncitorii şi paznicii fac pe durii cu sensiblu-iştii care iubeşte natura, nu e bine că s-a bruscat un om care filma, nu e bine că un excavator a luat-o pe ulei când alt om s-a pus în faţa lui. Nu e bine nici că acel om s-a băgat dinţii cupei, nu e bine nici că o cameră de filmat n-a înţeles că acolo e şantier, nu e bine nici CĂ COpacii n-or să mai dea oxigenul atât de necesar vieţii şi care acolo se găseşte în număr mare.

Exagerările cu parcul Custozza încep să prindă contur schizofrenic. O nostalgie care se transformă în acţiuni programate, menite să desfiinţeze tot ceea ce se lucrează acolo, fără un DIALOG stabil, normal, transparent şi decent se transformă în boală. Ura produce frustrare, frustrarea produce atitudini reprobabile şi jigniri. Niciunele nu sunt productive. Ba, mai mult, au tendinţe reducţioniste, chiar distructive.

Peste toate, nu-mi pot răspunde la o simplă întrebare: de ce iubitorii de verde-Custozza-oxigen vin la manifestări şi proteste cu maşinile? De exemplu, copacii din Custozza, în această perioadă nu dau oxigen în număr mare, prin urmare trebuie protejat mediul înconjurător de maşini, implicit de duşmanul de clasă numit Codoi, după tovarăşa. De ce protestatarii nu se războiesc cu cocălărimea studenţească ce turează motoarele la 0,9 metri de parc?

Mai mult, pe platoul din faţa Catedralei, vara, aproape în fiecare seară, alţi cocalari fac drifting cu maşini tunate pe banii lui tăticu, k ei nare banii k banii lor e în alegria la fetiţe tunate să se ştie.

Oare bătrânii copaci din Custozza au atâta forţă încât să înghită codoiul de la eşapament, de la cauciucuri, de la arborele cotit şi din gurile ce poluează amarnic, seară de seară, Platoul Romanilor?

Săracii. Poate s-or fi săturat şi ei…