Cum sa iti ceri scuze in mod eficient

Cum sa iti ceri scuze in mod eficient

Te-ai intrebat vreodata care este cel mai bun mod de a iti cere scuze? Majoritatea oamenilor ar raspunde la aceasta intrebare cu un simplu: “Imi pare rau”.

Insa, uneori, aceasta replica atat de folosita nu este suficienta. Multi psihologi au analizat in lucrarile lor scuzele si maniera in care oamenii isi cer scuze. Ei au ajuns la concluzia ca scuzele, pentru a fi eficiente, trebuie sa fie adresate dintr-o pozitie de vulnerabilitate si mai ales de sinceritate.

Daca situatiile tensionate nu sunt tratate cum trebuie intre oameni, pot aparea anumite rupturi care in alt context ar fi putut fi evitate. Actul de a iti cere scuze din inima pentru a rezolva o anumita problema implica o pozitie de vulnerabilitate de unde poti avea de castigat in ceea ce priveste relatiile, atat la serviciu, cat si la domiciliu.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand stii ca trebuie sa iti ceri scuze este sa iti exprimi regretul sincer pentru o anumita situatie. In general, nu este indicat sa oferi o scuza “seaca”, printr-un mesaj banal. Acest lucru poate arata ca de fapt nu te intereseaza sa iti ceri scuze si faci asta doar datorita presiunii sociale.