parapsihologie

Frânturi de parapsihologie

Zilele acestea mi-au revenit în minte nişte vorbe auzite prin 2005. M-a amuzat ideea la momentul acela, dar nu am aprofundat-o. Eram într-o după-amiază la o terasă din Piteşti. Din păcate nu-mi mai amintesc filiera prin care un tip ni s-a alăturat (cunoscut de-al ceilorlalţi de la masă). Nici pe tip nu mai ştiu de unde să-l iau.

Dar un singur lucru mi-am amintit – mi-a spus că a recunoscut în campania electorală din 2004 câteva “manevre” de parapsihologia maselor practicate de staful de campanie al unui candidat PSD. Mi se pare logic să nu dau nume atâta timp cât nu am dovezi. Povestea ceva despre folosirea discretă a unor semne făcute mulţimii în care era prezent candidatul. Ceva echivalent crucii în aer pe care o face preotul la finalul slujbei când dă binecuvântarea. Efectul – manipularea maselor. Mai precis un fel de perdea de credulitate peste faţa alegătorului.

Atunci credeam că tipul a văzut prea multe filme şi vrea să facă impresie, dar acum toate încep să se lege şi să prindă contur. Spunea că este pasionat de domeniul “para” şi citise ceva din domeniu. Tare mult aş vrea să-l reîntâlnesc acum, dar cred că este aproape imposibil.

De câteva săptămâni curentul “violet” face ravagii în agenda media. Dar eu personal nu am auzit nicăieri răspunsul la întrebarea: de ce au nevoie politicienii de parapsihologi? A răspuns cineva inteligent la această întrebare şi eu nu ştiu?