Ghid de siguranta in utilizarea drujbelor

Ghid de siguranta in utilizarea drujbelor

Toate tipurile de fierastraie electrice ( si de scule electrice in general) sunt extrem de periculoase, dar drujbele au un alt nivel al acestui “pericol” si in general trebuie sa stii cum sa le folosesti.

In general, cele mai multe tipuri de fierastraie se afla intr-o pozitie fixa, tu fiind acela care muta materialul prin ele ( sau cel putin poti configura materialul intr-o pozitie stabila).

Drujbele insa sunt diferite, indiferent de tipul acestora. In general, acestea sunt concepute pentru a fi mutate destul de liber si functioneaza dupa anumite variabile: unghiurile diferite de taiere, tipurile si grosimile diferite ale ramurilor, diferitele “obstacole” care iti mai pot aparea in cale.

Toate aceste variabile, combinate cu pericolul inerent al unui lant, sunt acele aspecte care contribuie la importanta folosirii in siguranta a unei drujbe, pentru a evita anumite accidentari.

Sfaturi generale pentru utilizarea in siguranta a drujbelor

Aceste sfaturi generale se refera la bunul simt si la responsabilitatea utilizatorului care intelege cat de atent trebuie sa fie atunci cand foloseste o drujba electrica Makita cu putere de peste 750 W!

La fel ca in situatia in care pleci de undeva de unul singur, este bine sa anunti pe cineva inainte de a incepe un proiect in care trebuie sa folosesti drujba si esti intr-o oarecare masura departe de civilizatie. De asemenea, este indicat sa ai un telefon mobil cu tine, precum si un vehicul.

In cazul in care te-ai rani, ai dori sa contactezi pe cineva care sa te ajute in aceasta situatie. De aceea, este bine sa anunti in prealabil ca doresti sa lucrezi cu drujba, de unul singur.

Unelte de siguranta pe care ar trebui sa le iei in considerare

Desi drujbele care sunt comercializate pe piata pot fi destul de periculoase, atata timp cat te asiguri ca ai acele ustensile si echipamentul necesar pentru a le manui in siguranta, totul ar trebui sa fie in regula.

Pe piata, exista o gramada de unelte diferite care au fost proiectate special pentru a te mentine in siguranta.

Daca doar tai copaci in curtea din spate, probabil ca nu vei avea nevoie de majoritatea acestor instrumente de protectie. Este bine sa retii ca cele mai frecvente vatamari cauzate de un fierastrau cu lant sunt acele lacerari- adica rupturi ale pielii.

Pe langa aceste instrumente, si echipamentul este foarte important. Un echipament de protectie corespunzator este cel care va face diferenta intre siguranta si posibile pericole.