Puterea relatiilor, a deschiderilor si a increderii

Puterea relatiilor, a deschiderilor si a increderii

Pentru a avea succes in prezent, liderii trebuie sa dezvolte relatii bazate pe deschidere si pe incredere. Ei nu se mai pot baza in totalitate pe structuri si pe procese formale ierarhice. In schimb, noua era a conducerii se bazeaza pe serviciu, pe munca in echipa si chiar pe umilinta.

In noua lor carte Puterea relatiilor, deschiderea si increderea, autorii si expertii in cultura organizationala Edgar H.Schein si Peter A.Schein introduc noul lor model de conducere bazat pe relatii personale. Ei sustin ca leadershipul inseamna sa iti doresti sa realizezi ceva nou si bun si sa ii convingi si pe altii sa te urmeze in acest proces.

Traditional versus Umil

            Exista doua mituri comune care inconjoara conducerea traditionala pe care conducerea umila o pune sub semnul intrebarii. Primul este asa numitul mit eroic “eu singur” care sugereaza ca cei mai mari lideri se ridica spre varf bazandu-se doar pe propriile forte. In schimb, conducerea umila propune ideea ca un lider se construieste mai ales pe baza organizatiei pe care o conduce, la toate nivelurile acesteia. Un lider atinge de asemenea cele mai bune rezultate atunci cand deciziile importante se iau la nivel de grup.