masina de tuns iarba

Studiu: o masina de tuns gazon echivaleaza o calatorie cu autoturismul

Conform unui studiu realizat in Suedia, petrecand nu mai putin de o ora in spatele unei masini de tuns gazon pe benzina poate provoca aceeasi emisie de dioxid de carbon precum o calatorie de 160km cu un autoturism.

Studiul, care se spune ca ar fi primul care ar compara nivelul de poluare al unui autovehicul cu cel al unei masini de tuns iarba, denota faptul ca cel putin in SUA, acolo unde anual milioane de masini de tuns iarba sunt vandute, se recomanda sa se adauge convertoare catalitice masinilor de tuns iarba inainte de a fi comercializate, pentru a reduce nivelul de poluare.

Autovehiculele folosesc convertoare catalitice inca din anii ’70. Acestea au rolul de a transforma o buna parte din emisiile de fum ale masinilor in compusi care nu pot afecta negativ mediul inconjurator. Desi se spune ca nu ar fi necesare utilizarea convertoarelor pe masinile de tuns iarba, agentia pentru protectia mediului (Environmental Protection Agency – EPA) spune ca masinile de tuns gazon se fac responsabile de pana la 10% din totalul surselor mobile ce polueaza aerul, printre care se numara toate autovehiculele.

Cateva acte simple pot duce la reducerea considerabila a consumului de combustibil si implicit la diminuarea nivelului de poluare. Folosind masina de tuns gazonul dimineata devreme sau seara, cand temperaturile din timpul verii mai scad, impactul emisiilor de fum va fi redus.

Oamenii de stiinta spun ca lumina solara si caldura, cu cat sunt mai puternice in timpul zilei, cu atat mai mult contribuie la crearea unui strat de ozon la nivelul solului, care este si principala componenta a smogului.

Exista si un mic conflict in SUA pe aceasta tema, unde anumite comisii recunosc contributia masinilor de tuns iarba la gradul de poluare al aerului, insa critica faptul ca asociatia responsabila de acest lucru se preocupa doar cu inasprirea regulilor privind emisiile de fum, in loc sa impuna obligativitatea prezentei convertoarelor catalitice in motoarele acestor masinarii.