Diferențele

Dintotdeauna mi-au plăcut lucrurile simple și pe cât mi-a fost posibil am încercat să nu scot în evidență anumite lucruri atunci când nu e cazul. Poate și pentru că am ajuns să cred că atunci când ai ce să le arați celor din jur, rezultatele te vor vădi așa cum ești cu adevărat față de cei care au ochi să te vadă.

A fi la studii în Londra poate părea o chestie de fandoseală; în definitiv, poți studia la fel de bine și în țara ta. La ce să mai pleci? Aceeași întrebare m-a frământat și pe mine cândva și nu puțini au fost cei care m-au provocat să le dau un răspuns concret.

Și nu am realizat atât de bine care e diferența dintre a rămâne și a pleca decât acum câteva zile, când m-am întors în țară. Când am început să-mi revăd colegii de generație și vechii prieteni și mi-a fost dat să realizez că, în marea majoritate a cazurilor, cu toții au terminat facultatea, au făcut și masterul, însă mersul lucrurilor i-a silit să aleagă soluția practică și să accepte un job diferit de profilul în care s-au specializat, pentru beneficiile financiare. Și nu pentru că și-ar fi pierdut vocația sau pasiunea pentru ceea ce-au iubit dintotdeauna, ci pentru că diferitele conjuncturi i-au silit să aleagă astfel.

Astfel mi-am dat seama că Londra mi-a dat șansa de a face ceea ce simt eu că e potrivit pentru mine, să îmi permită să studiez cât pot de mult, pentru ca mai apoi să-i ajut pe alții să studieze, fără să fiu supus la compromisuri majore, fără să mă îndepărtez de ceea ce-mi place și vreau să fac.

Zic a nu știu câta oară că nimic în viață nu e ușor, convins fiind că oriunde ai fi e loc de mai bine, însă mă lupt să înțeleg de ce trebuie să existe astfel de diferențe, de ce trebuie să pui pe locul doi ceea ce îți place, când ar fi atât de simplu să ți se ofere mijloacele prin care să te împlinești și să prosperi?

M-am întors în Londra și m-am gândit că sunt atâtea lucruri pe care am învățat să le privesc ca venind de la sine și am conștientizat cât sunt de norocos că le am. Atât de mult încât îmi dau seama cât de multe mai am de făcut și cât trebuie să muncesc; pentru că mi se permite să fac asta, pentru că mi se cere să fac asta.

Și pentru că nu sunt silit să fiu diferit atunci când nu e nevoie…